
Δευτέρα 23 Μαΐου 2022 | ώρα 18:00 – 20:00
Κοινωνική Κλίμακα
Με αφετηρία τη θεατρική πράξη και τα παιχνίδια status, εξερευνούμε το κοινωνικό μας περιβάλλον.
Εισήγηση: Χρήστος Θεοχαρόπουλος (θεατρολόγος, ηθοποιός)
Τι είναι το status και πώς μετριέται; Πού βρίσκεσαι εσύ στην αριθμητική κλίμακα; Πόσο επηρεάζει το status της κοινωνικές μας σχέσεις;
Τα παραπάνω ερωτήματα θα απαντηθούν στη δίωρη εργαστηριακή συνάντηση, η οποία με παιγνιώδη μορφή θα αποκαλύψει την κοινωνική μας πραγματικότητα. Θα αναζητήσουμε ρόλους που αναλαμβάνουμε στο κοινωνικό πλαίσιο, θα αναπαραστήσουμε στιγμιότυπα και χαρακτήρες, θα παίξουμε με τους αριθμούς της κοινωνικής κλίμακας. Η θεατρική πράξη, ως εκπαιδευτικό εργαλείο, θα συνδράμει ώστε να αναζητήσουμε πρόσωπα και κοινωνικές καταστάσεις οι οποίες επηρεάζουν την «ισχύ» των ανθρώπων. Άραγε, φέρουμε όλοι οι άνθρωποι τον ίδιο αριθμό status; Από ποιους παράγοντες επηρεάζεται η «ισχύς» μας; Μικροί θεατρικοί αυτοσχεδιασμοί και παιχνίδια status θα σκιαγραφήσουν το κοινωνικό κομμάτι, που σχετίζεται με τη διαβάθμιση τη δική μας και των άλλων ανθρώπων στην κλίμακα.
Το εργαστήριο έχει βιωματικό χαρακτήρα. Απευθύνεται σε περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων, σε όσες και όσους επιθυμούν να εξερευνήσουν την κοινωνική αυτή διάσταση της πραγματικότητας. Οι συμμετέχοντες θα λάβουν μέρος σε παιχνίδια και μικρούς αυτοσχεδιασμούς, χωρίς να απαιτείται κάποια προηγούμενη εμπειρία σε σχέση με το θέατρο.
Προτιμήστε άνετα ρούχα και κάλτσες!
Βιογραφικό εισηγητή:
Απόφοιτος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πάτρας και της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης «Ίασμος – Βασίλης Διαμαντόπουλος», ΜΑ Δραματική Τέχνη και Παραστατικές Τέχνες στην Εκπαίδευση και στη Δια Βίου Μάθηση. Διδάσκει Θέατρο στην Α’βάθμια Εκπαίδευση και σε εργαστήρια για ενήλικες ερασιτέχνες ηθοποιούς. Είναι υποψήφιος διδάκτωρ του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Ναυπλίου στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
Τετάρτη 25 Μαΐου 2022 | ώρα 18:00 – 20:00
Με τους μεγάλους για τα παιδιά
Μια βιωματική συνάντηση για την ανάγνωση σε βρέφη και παιδιά.
Ο ρόλος του ενήλικου ενδιάμεσου στην ανάγνωση παιδικών βιβλίων.
Εισήγηση: Γόνη Λούκα (νηπιαγωγός, ηθοποιός)
Στη συνάντηση αυτή θα ασχοληθούμε με την εμπειρία της ανάγνωσης από την βρεφική ηλικία και την σημασία της.
Απευθύνεται αποκλειστικά σε ενήλικες: σε γονείς εκπαιδευτικούς, εμψυχωτές και σε όσους αγαπούν την παιδική λογοτεχνία. Οι άξονες της συνάντησης είναι οι εξής:
α) Οι τρεις σημαντικοί παράγοντες στην διαδικασία της ανάγνωσης παιδικών βιβλίων – το παιδί, ο ενήλικος, το βιβλίο,
β) Τι σημαίνει διαδραστική ανάγνωση και η σημασία της μεγαλόφωνης ανάγνωσης,
γ) Τι σημαίνει «καλό» παιδικό βιβλίο και με ποια κριτήρια το επιλέγουμε,
δ) Σύντομη αναφορά σε κατηγορίες και συγκεκριμένους τίτλους παιδικών βιβλίων,
ε) Αναγνωστικές απόπειρες.
Προτιμήστε άνετα ρούχα και κάλτσες!
Βιογραφικό εισηγήτριας:
Σπούδασε στην Σχολή Νηπιαγωγών Εκάλης και στην Ανώτερη Δραματική Σχολή «Βεάκη». Εργάστηκε ως ηθοποιός αρκετά χρόνια. Έχει εργαστεί ως εμψυχώτρια και βιβλιοπώλης. Υπήρξε συνιδρύτρια του αμιγώς παιδικού βιβλιοπωλείου ο Γάτος Μαουρίτσιο. Γράφει στο διαδικτυακό περιοδικό για το παιδικό βιβλίο Κόκκινη Αλεπού.
Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022 | ώρα 18:00 – 20:00
Από τους Πυθαγόρειους στον Κέπλερ
Ο δύσκολος δρόμος για τον εξοβελισμό της Γης από το κέντρο του Σύμπαντος
Εισήγηση: Βασίλειος Ν. Μανιμάνης (αστροφυσικός)
Από την πρώιμη αρχαιότητα, ο άνθρωπος πίστευε ότι η Γη ήταν επίπεδη και επιστεγαζόταν από τον ουράνιο θόλο. Οι αντιλήψεις αυτές τυποποιήθηκαν στο λεγόμενο «γεωκεντρικό σύστημα», στο οποίο όλα τα ουράνια σώματα περιφέρονταν περί τη Γη. Ωστόσο, οι αναζητήσεις των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων το αμφισβήτησαν, προτείνοντας στη θέση του το «ηλιοκεντρικό σύστημα», με τον Ήλιο στο κέντρο. Ως πρωταρχικούς εισηγητές αυτών των «αιρετικών» απόψεων μπορούμε να θεωρήσουμε τους Πυθαγόρειους Φιλόλαο, Ηρακλείδη, Ικέτα και Έκφαντο, έστω και αν γνωστότερος για αυτές είναι σήμερα ο Αρίσταρχος ο Σάμιος. Το γεωκεντρικό σύστημα, το οποίο επεξεργάσθηκε λεπτομερώς ο Πτολεμαίος, κυριάρχησε επί αιώνες, κυρίως δια του κύρους των αριστοτελικών απόψεων, και μόνο τον 16ο αιώνα ο Κοπέρνικος ανέσυρε από τη λήθη τον ηλιοκεντρισμό, με τον Κέπλερ να πιστοποιεί τη συμφωνία του με τις παρατηρήσεις.
Βιογραφικό εισηγητή:
Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και έκανε μεταπτυχιακά (M.Sc.) στο Τμήμα Φυσικής & Αστρονομίας του Louisiana State University (ΗΠΑ). Διδάκτωρ ΕΚΠΑ (Τμήμα Φυσικής, Τομέας Αστροφυσικής-Αστρονομίας). Έμμισθος μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει διεξαγάγει αστρονομικές παρατηρήσεις σε αστεροσκοπεία στην Ελλάδα και τη Νότια Αφρική (SAAO), έχει ασχοληθεί με ξεναγήσεις, χειρισμό και συντήρηση του τηλεσκοπίου στο Γεροσταθοπούλειο Αστεροσκοπείο του Παν/μίου Αθηνών. Υπήρξε μέλος της Τοπικής Οργανωτικής Επιτροπής του Διεθνούς Συνεδρίου «Close Binaries in the 21st Century» (Σύρος, 2005). Επιπλέον έχει μεταφράσει 8 βιβλία από τα αγγλικά στα ελληνικά και αντιστρόφως. Έχει δημοσιεύσεις: 32 σε ερευνητικά επιστημονικά περιοδικά με κριτές, 58 ανακοινώσεις σε επιστημονικά συνέδρια και 85 άρθρα σε εκλαϊκευτικά περιοδικά.
Πληροφορίες:
Για συμμετοχή σε ένα σεμινάριο: 30 ευρώ
Για συμμετοχή σε δύο σεμινάρια: 50 ευρώ
Για συμμετοχή σε τρία σεμινάρια: 70 ευρώ
Στις παραπάνω τιμές συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ 24%
Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.
Η θέση σας για τα σεμινάρια δεσμεύεται με την κατάθεση των χρημάτων και την αποστολή συμπληρωμένης της Φόρμας Συμμετοχής.
Για να συμπληρώσετε τη Φόρμα Συμμετοχής πατήστε «Λήψη» στο παρακάτω εικονίδιο, προκειμένου να «κατεβεί» το αρχείο Word:
